Test NemLek webu

Úvod Category Blog Tisková zpráva- Stanovisko SNL k minimálnímu personálnímu zabezpečení nemocničních lékáren
Tisková zpráva- Stanovisko SNL k minimálnímu personálnímu zabezpečení nemocničních lékáren PDF Tisk Email
Napsal uživatel Martin Šimíček
Pátek, 03 Duben 2015 08:08

Zveřejňujeme tiskovou zprávu k dokumentu "ODBORNÉ STANOVISKO SEKCE NEMOCNIČNÍCH LÉKÁRNÍKŮ ČFS JEP K MINIMÁLNÍMU PERSONÁLNÍMU ZABEZPEČENÍ NEMOCNIČNÍCH LÉKÁREN" schválenému výborem SNL dne 26.3.2015:

Nemocniční lékárna? Existuje!

V České republice v posledních letech opakovaně slýcháme – „nemocniční lékárna neexistuje, nemocniční lékárenství je umělý obor“.  Autory těchto komentářů spojuje, že o činnostech realizovaných v nemocničních lékárnách zpravidla nemají aktuální informace a čerpají z historických zkušeností. Nemocniční lékárenství v ČR se za posledních 15let zásadně změnilo! V komplexnosti nabízených odborných činností se mohou nemocniční lékárny směle poměřovat se zbytkem Evropy a třeba v přípravě cytostatik patří k absolutní evropské špičce.

Obor se vyvíjí zákonitě rychleji než legislativní rámec. Proto Sekce NL přijala po odborné diskuzi stanovisko, kterým definuje základní provozní podmínky nemocničních lékáren tak, aby byla garantována nejvyšší možná úroveň poskytované péče, aby byla zajištěna maximální bezpečnost léčiv připravovaných a vydávaných pacientům.

Stanovisko v první řadě definuje, co to je „nemocniční lékárna“, jaká odborná pracoviště by měla být její součástí a v neposlední řadě také to, jaké odborné požadavky musí splňovat jak vedoucí lékárník, tak farmaceuti odpovědní za chod jejich jednotlivých odborných pracovišť. „Česká legislativa bohužel neřeší ani tyto základní podmínky“, říká předseda SNL Petr Horák a dodává: “proto popisujeme v našem stanovisku tyto podmínky dle našeho nejlepšího vědomí a svědomí a věříme, že budou nejen respektovány managementy zdravotnických zařízení jako standardy jiných odborných společností, ale budou také inspirací pro zákonodárce při novelách příslušných právních předpisů“.

V rámci interních debat nad tímto stanoviskem jsme zjistili, že se v posledních letech zásadně rozšiřuje rozsah přímých dodávek distributorů do zdravotnických zařízení. Z původní myšlenky umožnit tyto dodávky pouze u objemného a na manipulaci náročného sortimentu (infuzní, hemofiltrační a dialyzační roztoky) jsme se posunuli do stavu, kdy jsou zpravidla výrobci s distribučním oprávněním dodávány tzv. „napřímo“ také léčivé přípravky obsahující koncentrované elektrolyty, vázaná antibiotika, analgetika. V kontextu nové evropské legislativy zpřísňující podmínky sledování pohybu léčivých přípravků se rozsah takto dodávaných léčiv jeví až jako absurdní. SNL na uvedený problém upozornila také SÚKL a bude podporovat změny Zákona o léčivech, které budou jednoznačně definovat rozsah těchto přímých dodávek ve smyslu původního návrhu z roku 2007.

Znění stanoviska SNL je k dispozici na www.nemlek.cz

V Praze dne 3.4.2015

Pro další informace:

PharmDr. Petr Horák, předseda SNL ČFS:                    Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript ,               tel.: 224435721

Mgr. Michal Hojný, místopředseda SNL ČFS:                Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript , tel.: 261 36 2327

Sekce nemocničních lékárníků (SNL) je odbornou sekcí České farmaceutické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně. Sdružuje především lékárníky z nemocničních lékáren a další odborníky zajímající se o nemocniční lékárenství.

SNL je členem Evropské asociace nemocničních lékárníků (EAHP).